X
HÆREN SJØFORSVARET LUFTFORSVARET FELLESINSTITUSJONER HEIMEVERNET INTOPS
1000 > 1999 2000 > 2999 3000 > 39999 4000 > 49999 5000 > 5999 6000 > 6999

Starten på å samle militære merker var 3. juli 1964 da jeg, som 3 dager gammel rekrutt, for første gang gikk inn i messeutsalget på Gardermoen flystasjon og oppdaget at der kunne man få kjøpt både merker og distinksjoner. Så da var det gjort.

Noen stor og veldig ivrig samler var jeg nok ikke i starten. Jeg tok med meg det jeg kom over når jeg så noe, og puttet det i en skoeske. Men det ble etter hvert riktig så mange skoesker.

Jeg har jo ikke alltid jobbet i Forsvaret, selv om det etter hvert begynner å bli en anselig mengde år. I Heimevernet har jeg jo også vært fra 1966 til 1990.

I årene 1970-1972 drev jeg også en frimerke- og myntbutikk i Kverndalsgata 3 i Skien sammen med en kamerat, Terje. I mai 1971 ble det kjøpt inn en stor koffert med frimerker fra de britiske kolonier. Terje fant fort ut at eneste stedet å bli kvitt alt dette måtte være i London, hos Stanley Gibbons. Med koner og det hele var London målet i juni 1971.

Siden vi også drev med mynter var det også opportunt å besøke myntbutikker, og de var det mange av. Og i en av de, husker selvfølgelig ikke detaljer om hvor den lå nå, kom jeg over en riktig godbit: Krigskorset med sverd - i en liten brun pose. Jeg hadde jo samlet så mye militaria at jeg så at denne var noe rar. Ikke slik som jeg var vant til å se den. Men jeg betalte mine 26£ og puttet posen fornøyd i lomma. Vel hjemme ble det foretatt noen telefoner og fant etter hvert ut at dette var en av prøvene på Krigskorset med sverd. Krigskorset produseres jo av Spink & Son så det å treffe på en slik i London var jo ikke akkurat oppsiktsvekkende. Det finnes såkalte "utro tjenere" i hver eneste produksjonsbedrift over hele verden som "låner" med seg en gjenstad eller to for å spe på matbudsjettet.

Det var når jeg oppdaget at dette var en prøve at min interesse for prøver, feil og forsøk ble hovedsamleområde i årene som kom. Og det har blitt en anselig samling som nå teller ca 500 gjenstander i denne kategorien. Du finner alle på de neste sidene. Men "kronjuvelen" i samlingen ser du under, med noen små forklaringer. Sjelden, ja - garantert.

Ser man på båndet på baksiden så er det hvitt. Man kan også se at blåfargen fra forsiden skinner igjennom på baksiden. Ved å se nærmere på forsiden vil man også se at den blå stripen er ujevn, ujevn fordi den er tegnet/malt på båndet med det som sannsynligvis er en akvarellfarge - og for hånd. Overgangen mellom bånd og korset er ikke slik utformingen til slutt ble, med en rosettkrans som overgang. Her er det kun en tynn ring. Sverdet ser også noe annerledes ut enn slik det er nå.